baner
среда, 04 јануар 2023

"16 дана активизма против насиља над женама"

Комисија за праћење и остваривање родне равноправности у општини Врбас организовала је данас округли сто поводом кампање "16 дана активизма против насиља над женама", која је почела 25. новембра - Међународним даном борбе против насиља над женама, а завршава се 10. децембра - Међународним даном људских права.

Овом темом бавили су се представници свих јавних друштвених организација и субјеката чији ангажман је неопходан и може донети позитивне резултате у решавању и елиминисању овог горућег проблема. Округлом столу присуствовали су представника Општинске управе и Скупштине општине Врбас, Центра за социјални рад, здравствених и образовних установа, Полицијске станице Врбас, Општинског јавног тужилаштва и других институција.

"Разговарали смо о проблемима насиља у породици и покушали да сагледамо тренутно стање у вези са овим проблемом у нашој општини, али и да понудимо и промовишемо неке од мера које би се могле спровести у наредној години, како би остварили оно чему сви тежимо, а то је нулта толеранција према насиљу у породици. И овај округло сто је пример добре праксе у оквиру Стратегије нулте толеранције према насиљу у породици, која је усвојена на нивоу АП Војводине. Прошле године усвојени су и Закон о родној равноправности и низ других законских аката, све у циљу стварања услова за елиминисање насиља над женама и насиља у породици, уопште. Институције у нашој општини имају потписан споразум о сарадњи и протоколима у случају појаве ове врсте насиља, а као резултат рада надлежних органа и обрад појединих тема на округлим столовима ове врсте, успели смо да обезбедимо једну стамбену јединицу за збрињавање жртава насиља у породици. Размишљали смо шта да учинимо у решавању овог проблема, за нас као локалну самоуправу било је тешко да издвајамо средства за збрињавање жртава насиља у сигурне куће, па смо одлучили да једну стамбену јединицу у оквиру зграде за збрињавање избегличке популације, издвојимо за потребе решавања проблема којим се бави наше тело", рекла је Марјана Мараш, председница Комисије за праћење и остваривање родне равноправности у општини Врбас.

Иначе, више од 200 случајева насиља у породици, од којих је већина насиље над женама, евидентирано је у Врбасу ове године до 15. новембра. Према подацима из Опште болнице Врбас, у служби Ургентне медицине и другим службама евидентирано је 17 случајева повезаних са насиљем. Од тога је осам случајева породичног насиља, два случаја сексуалног и седам случајева вршњачког насиља.

На округлом столу закључено је да треба радити на едукацији и превенцији, као и на оснаживању жртава да пријављују насиље, али и да се изборе са свим последицама које оно доноси, за шта је важна управо међусекторска сарадња.


Извор: vrbas.net

КОНТАКТ ФОРМУЛАР

  Порука није послата.   Порука је послата.

Делатност Центра за социјални рад

Opština Vrbas - vrbas.net